Viser arkivet for juli, 2015

Hyllebærblomster

Hyllebærblomstringen er på sitt flotteste nå og ca. en uke fram. Kom i bærhagen og høst med deg disse fantastiske blomsten og lag Hyllebær saft, brus og sirup.
Vi har fått oppskriftene fra våre andelshavere:

Siv Svolsbru sine oppskrifter.
Hylleblomstbrus
5 “klaser” hylleblomst
600 gram sukker
2 ss hvitvinseddik
4,5 liter kaldt vann
1 sitron
skrell av det ytterste skallet på sitronen og ha det i en stor bolle sammen med sukker, eddik, hyll og vann. press i sitronsaften og la stå på benken i 24 timer. sil av, og ha over på flasker som korkes.
oppbevares liggende ett kjølig sted. etter ca 2 uker har den begynt å “bruse”, og er drikkeklar.

Hylleblomst sirup
6 “klaser” hylleblomst
175 gram sukker
6 dl kaldt vann
2 sitroner
kok opp sukker og vann i en vid kjele, rør til sukkeret er løst opp. tilsett hyllen og kok i 5 minutter.
slå av varmen og tilsett skall og saft fra sitronene.
dekk til å la stå i 24 timer. sil av å ha på flasker.
blandes med vann, mussernede vin eller farris etter smak

Fra Charls blogg – Hyllebærblomstsaft
80 – 100 stk hyllebærblomstkvaster
8 stk økologiske sitroner
2 stk lime
4 liter vann
4 kg økologisk sukker (jeg vet at noen har halvert på mengden)
60 gram sitronsyre
1 vaniljestang uten frø (bruk gjerne en tørket)
De plukkede hylleblomstene renses for så mye stilker som mulig. Ha dem over i plastbøtte e.l. helst med lokk. Kok opp vannet, ha i sukker, sitronsyre og vaniljestangen. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ta kjelen vekk fra platen. Vask sitroner og lime, kutt i tynne skiver og legg dem over blomstene. Hell over sukkerlaken, rør lett rundt og sett i kjøleskap/kjølerom i 4 dager. Rør om et par ganger hver dag. Etter 4 dager siler du saften i klede og har det på plastflasekr fyll 90%. Ha flaskene i fryseren, siden saften ikke er konservert har den dårlig holdbarhet. Ved bruk tin saften og hell den på passende glassflaske. Oppbevares på kjøl, holdbar ca. 1 uke. Oppskriften gir ca. 6.5 liter saft.
Tips fra en av våre andelshavere: hun heller saften, sammen med blomstene over i isterningsbokser med lokk (kjøpt på Eurorpis) og legger de i fryseren.