Viser arkivet for juni, 2016

Hyllebærblomster

Hyllebærblomstringen i gang – vi setter ned en gardintrapp, men dere må være forsiktige. Trærne er høye og blomstene sitter i toppene, men dere kan bøye kvistene ned for å plukke de.
Siv Svolsbru sine oppskrifter.
Hylleblomstbrus
5 “klaser” hylleblomst
600 gram sukker
2 ss hvitvinseddik
4,5 liter kaldt vann
1 sitron
skrell av det ytterste skallet på sitronen og ha det i en stor bolle sammen med sukker, eddik, hyll og vann. press i sitronsaften og la stå på benken i 24 timer. sil av, og ha over på flasker som korkes.
oppbevares liggende ett kjølig sted. etter ca 2 uker har den begynt å “bruse”, og er drikkeklar.

Hylleblomst sirup
6 “klaser” hylleblomst
175 gram sukker
6 dl kaldt vann
2 sitroner
kok opp sukker og vann i en vid kjele, rør til sukkeret er løst opp. tilsett hyllen og kok i 5 minutter.
slå av varmen og tilsett skall og saft fra sitronene.
dekk til å la stå i 24 timer. sil av å ha på flasker.
blandes med vann, mussernede vin eller farris etter smak

Fra Charls blogg – Hyllebærblomstsaft
80 – 100 stk hyllebærblomstkvaster
8 stk økologiske sitroner
2 stk lime
4 liter vann
4 kg økologisk sukker (jeg vet at noen har halvert på mengden)
60 gram sitronsyre
1 vaniljestang uten frø (bruk gjerne en tørket)
De plukkede hylleblomstene renses for så mye stilker som mulig. Ha dem over i plastbøtte e.l. helst med lokk. Kok opp vannet, ha i sukker, sitronsyre og vaniljestangen. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ta kjelen vekk fra platen. Vask sitroner og lime, kutt i tynne skiver og legg dem over blomstene. Hell over sukkerlaken, rør lett rundt og sett i kjøleskap/kjølerom i 4 dager. Rør om et par ganger hver dag. Etter 4 dager siler du saften i klede og har det på plastflasekr fyll 90%. Ha flaskene i fryseren, siden saften ikke er konservert har den dårlig holdbarhet. Ved bruk tin saften og hell den på passende glassflaske. Oppbevares på kjøl, holdbar ca. 1 uke. Oppskriften gir ca. 6.5 liter saft.
Tips fra en av våre andelshavere: hun heller saften, sammen med blomstene over i isterningsbokser med lokk (kjøpt på Eurorpis) og legger de i fryseren.

Grønt verksted

Ivrige andelshavere raker fram såbed – nå er de klare til å så grønnsaksfrø på.
Deilig vær og perfekte forhold for å få raket vekk klump og stein.
foto: Katrine Haugen

Ville vekster

Gro Leyser Henriksen hadde et fantastisk kurs for oss. Vi plukket brennesle, løvetann, skvallerkål og meldestokk. Dette ble noen fantastiske smaker. Legger ved bilder og oppskrifter fra bøkene til Anemette Olesen. Vi lagde brenneslesuppe, dampet meldestokk (kan anbefales) Skvallerkålpesto, Løvetannsaft ( den ble nydelig) Vårsalat, Urtesalt, Grønne pannekaker, Tatziki og vi kandiserte blomster.

OPPSKRIFTER TIL UGRASKURS tirsdag 31. mai 2016

Brenneslesuppe
500 gr brennesle
250 gr poteter, rå i tynne skiver eller kokte
1 purre
30 gram meierismør
¾ liter buljong
2 dl H-melk
Salt, pepper, timian
Skåld og hakk brenneslen. Skjær purre og poteter i tynne skiver. Evt. kokte poteter moses.
Smelt smøret i gryta og surr purreringer sammen med hakket brennesle i fettet. Tilsett poteter og buljong, la suppa koke til alt er mørt. Jevn med en stavmikser og tilsett melk. Smak til med krydder.
Blir suppa for tjukk, kan det tilsettes mer brenneslete eller buljong.
Det går fint an å blande brennesle med bl.a. meldestokk og skvallerkål.
Server rykende varm med f.eks. hardkokte egg og/eller baconbiter.

Dampet meldestokk
500 gram meldestokk
Litt vann til damping
1-2 ss meierismør
Salt
Rens og vask meldestokken og del den i passende biter. Kok opp litt vann i en gryte og damp meldestokken lett til vannet fordamper. Ha i smør og fres lett. Tilsett salt.
Kan brukes som tilbehør til middag.

Skvallerkålpesto
3 dl ferske skvallerkålblader, unge blader før blomstring
3 dl olivenolje
2 ss parmesan
1 dl valnøtter
evt. 2 ss syltet hvitløk eller 2-3 fedd fersk hvitløk
Ha alt i en foodprosessor og kjør til en jevn masse. Ha i en skål og pynt med friske blomster.

Løvetannsaft
Løvetannblomster
Kokende vann
Sukker
Sitronsyre
Plukk friske løvetannblomster med hams og det hele. Ha dem i en kjele eller bolle og hell på med kokende vann til blomstene akkurat dekkes. La stå i ca. 10 minutter. Blir det stående for lenge eller blomstene kokes, vil saften bli besk.
Sil av blomstene og smak til med sukker og sitronsyre. Dette blir et konsentrat som blandes ut med kaldt vann til saft.

Vårsalat
4 håndfuller blader av vårens ugras:
Unge løvetannblader, meldestokk, skvallerkål, vassarve, groblad, syreblader og blomster.
Vask bladene og la det renne av, og kutt opp i passende biter.
Lag en dressing av 2 ss olivenolje, 1 ss eddik, 2 ss eplesaft og smak til med salt og sukker.
Bland alt forsiktig og pynt med blomster.

Kandiserte blomster
Fioler, stemorsblomster, markjordbærblomster m.m.
1 eggehvite
Sukker
Pisk eggehviten litt luftig med en gaffel. Bruk en liten pensel til å stryke eggehviten på begge sider av blomsten. Legg blomsten ned i sukkeret og strø sukker over. Trykk litt forsiktig så det fester seg. Rist blomsten forsiktig for å fjerne overflødig sukker og legg den til tørk på et bakepapir. La blomstene tørke i 1-2 dager før de legges i tett boks med bakepapir mellom lagene til oppbevaring.

Urtesalt
300 gram friske blader av brennesle, løvetannhoder, meldestokk eller granskudd.
400 gram grovt salt (havsalt)
1 dl sesamfrø
2 ss nøtter
Ha friske blader i en foodprosessor og kvern det til en grønn pasta.
Tilsett sesamfrø, nøtter og grovt salt og kjør det til en jevn masse. Legg det fuktige saltet på et klede og la det tørke før det fylles i glass.
Brukes i sauser, supper, brød og marinader.

Grønne pannekaker med meldestokk
150 gram hvetemel
En knivspiss cayennepepper
3 dl H-melk
3 egg
50 gram meierismør
2 dl finhakket meldestokk
Bland mel og cayennepepper og tilsett melk, egg og mykt smør. Rør deigen godt sammen. Tilsett finhakket meldestokk og evt. annet grønt. Stek små grønne pannekaker i en stekepanne, ca. 2 minutter på hver side.

Tatziki
3 agurker
4 dl yoghurt
2 ss urtesalt
Masser av grønt finhakket ugras
1 knust hvitløksfedd
Riv agurkene fint på råkostjern og rør inn yoghurt. Knus hvitløk og tilsett sammen med skvallerkål, meldestokk, groblad,