Løpstikkesuppe

En neve grovhakkede løpestikkeblad
2 løk, grovhakket
75 g smør
2 fedd hvitløk, hakket
250 g kokte poteter
1 liter kraft/buljong, kylling eller grønnsak
1 dl fløte

Skrell potetene og kok dem nesten møre i biter. Surr løken blank i smør, ha oppi hvitløk og løpestikke og la det surre med et par minutter. Hell over kraft og de kokte potetene. Småkokes i 10-15 min. Purer suppen med en stavmikser. Smak til med salt. Ha oppi fløte, kok opp og server med hakkede urter (f.eks gressløk, løpestikke, vårløk)

Lukedugnad i urteåkeren

Urteåkeren trenger luking. Det blir lukedugnad tirsdag 20. mai kl 18.00 for alle interesserte, særlig de som vil være med i mat- og urtegruppa. Det kan høstes urter nå, gressløk i blomst, vårløk (flerårig staude, skal skjæres, ikke dras opp), timian og oregano. La løpestikka stå. Ta gjerne med en jordspade, kanskje vi graver opp en liten åker til mer spesielle urter ( vill ramsløk i potter venter allerede på et nytt liv på Århus)

Fra planting av urtene i fjor

VÅRMØTE 6. mai kl. 18.00 på Århus Gård

Vi fyrer opp i ildstedene i langhuset på Århus jernaldergård, her vil dere få “ureist” løpstikkesuppe med rundstykker til.
Agenda for kvelden:
Orientering om kommende sesong.
Gjennomgang av høsteregler.
Gruppene våre: mat og urtegruppa, knutekålentusiastene, kjøtt attåtgruppa, humlesnurrgruppa og grønne finger gruppa.
NYE GRUPPER: Kompostgruppa, epleinnkjøpsgruppa.
Hva gjør gruppene i år? har du en gruppe du ønsker å etablere på Århus?
Hjertlig velkomne gamle og nye andelshavere.
Hilsen styret i Århus andelsgård, Tania Ripoll, Tom Holte, Odd-Bjørn Fure og Jon-Inge Hansen

Årsmøte Århus andelsgård

Århus Gård, Århusvegen 191. kl. 18.30
Vi starter med bakverk fra Siv Svolsbrus bakeri Rent mel i posen.
Årsmøtesaker:
Godkjenning av innkalling og saksliste
Valg av møteleder
Årsmelding
Regnskap 2013
Prissetting av andeler
Budsjett
Valg av styreleder
Valg av to styremedlemmer
Valg av et medlem til valgkomiteen

Planlegging av sesongen 2014 ved Tom Harald
Innspill fra dere
Hege Sundet orienterer om melkeprosjektet
Eckbos legat

13. februar 2014 kl. 12.00 - 16.00 Nettverksmøte for andelsgårder og andre intresserte VELKOMMEN

Mange reiser langt så vi tar en matbit fra kl. 11.30 – påmelding til marte@oikos.no
Kl. 12.00 Velkommen til Århus andelsgård
Kl. 12.30 Fokus på frø, frødyrking, og vekstplan.
Helge Oskarsen – Agrokonsult – Frødyrking i Norge, status og utfordringer
Tom Harald Eckell – Gartner Århus andelsgård – Utfordringer med å skaffe frø og erfaringer med egen frøproduksjon
Jasper Kroon – driver frøselskapet Solhatt og andelshagen Moløkka på Hedmarken
Regine Andersen – daglig leder Oikos – Økologisk Norgte – Frø, sett med et globalt perspektiv
Underveis ønsker vi at dere alle deler erfaringer, utfordringer og muligheter knytta til tema. Om ønskelig, setter vi gjerne av tid til gruppesamtaler, hvor dere for eksempel kan gå i gjennom 10 hovedvekster og diskutere erfaringer. (For eksempel gulrot, løk, grønnkål, tomat, kålrot, salat, bønner, erter, rødbeter, squash.) Kan vi lære noe av hverandre? Dele erfaring om dyrking av ”ukjente” vekster som har vært et godt valg.
Kl. 16.00 Avslutning
Kl. 16.15 Suppe m/ godt brød til – påmelding til marte@oikos.no
Åpent møte kl 18 – 20
Regine Andersen – Bønders rettigheter til eget frø
Helge Oskarsen – Frødyrking i Norge – status og utfordringer
VEIBESKRIVELSE
Århus andelsgård, Århusveien 191, SKIEN, se: http://kart.gulesider.no/m/nkC8m Århusveien 191

Grønnkål kokt med havre (tysk oppskrift)

Grønnkål, vaskes og finhakkes, mengde tilsvarende en 5l kjele.
2 store løk, finhakket
200 gr. margarin
2-3 håndfulle havregryn (lettkokt type) – skal helst være “Hafergrutse” hvis du er i Tyskland så kjøp den der.
Vann
Salt og pepper
Allehånde
Vask kålen godt, fjern den tykke delen av stilken. Kutt i 1 cm brede strimler. Kok opp grønnkålen en gang uten salt og tøm vannet ut – for bedre smak. Kok opp på nytt og småkok i 1.5 timer med salt.
15 minutter før koketiden er ferdig: ha i havregryn og kok 15 minutter til.
Smak til med salt og pepper. Ha i allehånde etter smak.
“Grunkohl” spises i Nord-Tyskland sammen med “Kassler” (saltet, stekt kjøtt) og spesielle pølser. Sennep er et must i tillegg. Poteter serveres også til denne retten.

Variant: Grønnkål – potet- suppe
Samme oppskrift, kokes sammen med poteter i biter 20 min. før grønnkålen er ferdigkokt. Kan smakes til med sennep.

Grønnkålstuing.

500 g grønnkål (brukte ikke så mye)
2 ss olje
11/2 løk
3 fedd hvitløk
1 boks hakket tomat – eller friske tomater
saften av 1/2 sitron
1 ts sukker
salt
pepper

Kålen hakkes med skarp kniv. Surr løk og hvitløk i litt olje, ha deretter kålen i panna og la alt
dampes på svak varme ca 20 min.

Strø evt. over raspet sitronskall til slutt.
Kan brukes som selvstendig rett eller som følge til kjøtt og fisk.

Gresskargryte med grønnkål og chili
Denne gryten kan leve sitt eget liv på tallerkenen og likevel regnes som et fullverdig måltid. Den består kunn av grønnsaker og den smaker godt og metter maven.
1 gresskar
4 blader grønnkål
1 purreløk
1 hvitløk
1 rød chilli
3 dl. Vann
3 – 4 ss rømme
2 ts. Spisskummin
Del gresskaret i ca. 1 cm. Store biter og legg i gryten, tilsett vann og rømme, kok opp med lokk. Kok i ca 8 min eller til gresskaret er mørt. Smak til med salt og pepper.
Skyll grønnkålen og purreløken. Del grønnkålen i biter (ta vekk stammen) og skjær purreløken i tynne skiver. Finsnitt chillipepperen på langs, skrap ut innmaten. Knus hvitløken ved hjelp av bakdelen på en kjøkkenkniv. Legg alle delene i en gryte og tilsett rikelig med olje (raps), la det hele surre på svak temperatur i ca 5 min. Tilsett spisskummin.

Rødbete/sjokoladekake

Servert på høstfesten søndag den 20 oktober 2013

Oppskriften er fritt oversatt fra:
BBC Food recipes: Beetroot Chocolate Cake- by Nigil Slater.

200 gr.smør
250 gr.kokt og skrelt rødbete
135 gr. mel
200 gr. 70% sjokolade
4 ss.varm espresso
1 toppet ts.bakepulver
3 ss. Kakao
5 økologiske egg
190 gr. Rørsukker

Sikt mel, kakao og bakepulver. Sett til side.
Lag pùre av rødbete
Smelt sjokolade i bolle over varmt vann. Ikke la bollen være i kontakt med vannet.
Bland i smør, litt om gangen. La det smelte i.
Flytt fra varmen for å kjølne litt.
Skill eggene
Pisk eggeplommene til de har en kremet konsistens. Bland inn med sjokolade og smør.
Rør i rødbete.
Pisk eggehvite stiv
Bland inn sukkeret. Røres lett inn i sjokoladeblandingen med slikkepott.
Til slutt, rør lett inn siktet mel, kakao og bakepulver.

Legg bakepapir i bunnen av formen.
Smør sidene og ha i kakeblandingen.

Stekes i forhåndsvarmet ovn på 190 gr. i 40 til 45 min.
Kjøl kaken i formen.

Fyll og tilbehør alt etter smak og behag.

Pisket krem, vaniljekesam, bær og frukter. Kokos. Osv.

Kaken er i seg selv fuktig og god.

Lykke til.

Høstfest 20. oktober fra kl. 13.00

Hei alle andelshavere
Håper at så mange som mulig tar med seg familien og kommer på høstfest her på Århus Gård søndag 20. oktober fra kl. 13.00 – 16.00
Vi samles oppe på høylåven.
Alle tar med litt mat til et felles bord. Programmet vil være en liten orientering fra styreleder Brita, gartneren vår Tom Harald og fra meg om årets sesong.
Brita vil forklare oss om melkesyregjæring av grønnsaker.
Tom Harald har plukket inn gresskarene våre og på torsdag førstkommende og på søndag vil det være mulighet å hente seg gresskar.
*Vi kommer til å avslutte ettermiddagen med et besøk i kjelleren vår, hvor Andreas Kern, vinbonde fra Gulset, som dyrker riesling og produserer hvitvin i Moseldalen i Bernkastel og Burg. Hvitvin av høy kvalitet presset og produsert hos den velrenommerte Dr. Thanische. Kern lager tørr, halvtørr og søt riesling. Andreas vil fortelle om vindyrking og vin, samtidig som vi vil få smaksprøver. Det vil også bli servert eplejuice. Til vinsmaking må vi ha påmelding
Har dere spørsmål ta kontakt.

Høstemelding

I år har vi valgt å sende ut høstemeldingene på epost til alle våre andelshavere. Høstemeldingen står alltid oppslått på informasjonstavle i åkeren.

Høstemelding uke 40

Nå kan vi starte å høste pastinakken, trolig vil den ikke vokse mer nå.
Vinter reddik – en sort rund reddik- den må dere bare prøve, jeg har bare prøvd den kokt ennå men nydelig smak og konsistens.
Neper den hvite og lilla som vi hadde i våres og så er det en rød nepe, disse er klare nå. Jeg vil anbefale dere å smake på den røde rå! Kjempegod! Dere finner nepen og reddikene nede ved de asiatiske bladene.
Nå har vi masse rot grønnsaker – Koz dere med rå, bakte, kokte stuinger, wokede…

Høstemelding uke 39

Høsten nærmer seg med stormskritt, men været er fremdeles flott og det er masse grønnsaker på åkeren.
Det som er nytt denne uken er: de asiatiske reddikene – de står der hvor dere nå har plukket de røde lange reddikene i den midtre raden. På hver side finner dere nå den hvite lange reddiken – Daikon. Ved siden av disse igjen finner du disse flotte reddikene som er røde eller grønne inni.
I tunnelen hvor tomatene står, går det veldig seint med modningen nå, dere som har lyst til å sylte grønne tomater, kan høste disse nå før frosten tar alt.

Vi har mye flott savoy og spisskål igjen, i går var jeg på kurs med Sunt hjem og hun viste oss en oppskrift med kål og chilli.
Finsnitt kålen, og del cillien på langs, ta ut frøene, finhakk den. Ta en stor kjele, ta 2-4 ss. røros smør eller meierismør – tilsett kål og chilli, vend kålen til den har blitt litt myk. salt og pepper så er den klar….

Nå kan du høste urter

Urtene har grodd så bra at vi kan høste av dem allerede i år.
Urtene står under duk nedenfor tunnelen. Høst med saks!
Timian og oregano: Høst toppene, ta maksimum halve planten.
Salvie og mynte: Høst enkeltblader og sideskudd.
Estragon (nederst mot åkeren): Høst fritt.
Løpestikke: Ikke høst.
Gressløk og vårløk er ferdig for sesongen.

Urtene plantes ut av mat- og urtegruppa. Nå kan de høstes

Høstemelding uke 37 (12/09 - 19/09)

Nå kan vi starte på gulrøttene, vi har tre typer, en mørk lilla, en gul og en Orange. Alle smaker like godt, så hvis du skulle tatt opp feil farge så ta den med, spennende med nye sorter.

Vårløk, nederst på jordet . nå kan vi starte på den.

Hyllebær – vi har to sorter så den ene er klar nå, bruk gardintrapp – høyt henger de. Sorten som er klar er den lengst fra veien ned på jordet

Påfugelbrokkoli og annen brokkoli har vi mye av nå!

Vi har rikelig med alle kålsorter høst de som er klare, de har nok bedre av å ligge i kjøleskapet enn å stå på jordet å sprekke. HUSK du kan bruke alle kåltypene i fårikålen.

Høstemelding uke 36

Nå bugner det i åkeren av grønnsaker, nytt denne uken er: Krus og bladpersille, alle typer beter røde, gule og polkabete. Ta en ildfast form med grovt salt i bunnen sett de små betene oppi der og bak de…..
Nytt felt med ruccuola og Tong Ho.

Rød og grønn grønnkål. Palmekål (svartkål) kålrot og fennikel. Så mye nytt denne uken.

For dere som smakte grønnkålsalaten på Mersmak så er oppskriften slik, vi brukte alle typer grønnkål, den grønne, røde og russiske. Tok vekk nervene og fylte bladene oppi en foodprossor, kjørte det til alt var småhakket sammen med kinesisk gressløk. Laget en dressing av 4 deler olivenolje 1 del hvitvinseddik – smakte den til med Bergby sin grove sennep med honning. Salt og pepper. Ristede pinjekjerner strødde vi over til slutt. God appetitt!

Takk til andelshaverne som sporty stilte opp på radio NRK 1 Kveldsåpent

Høstemelding uke 34

Nyt finværet og ta en lang tur i åkeren og kos dere.

Nytt denne uken, bondebønnene er klare, vi som kjenner bønnene har sett fram til at de skal bli stor nok. For dere som ikke kjenner de, så er et tips, ta de ut av belgen, ta ut de store hjerteformede bønnene, kok de i lettsaltet vann med dill og hvitløk i vannet. Prøv deg fram på koke tiden – men det er bare noen minutter. Når de er ferdige skrell av det ytre hvite og spis den irrgrønne kjernen mmmmmm.
Dere finner også mange oppskrifter på nettet.

Alle typer bønner er klare nå – høst – spis og koz dere.

Inne tunnelen er det plantet basilkum den er klar, knip av toppene ca. 1/3 av planten, da vil den forgrene seg og vi får mangedobbelt ved neste høsting.

En og annen agurk dukker fram, du finner de på venstre side inne i tunnelen, høst etter hvert som de kommer. Agurken er en Midtøsten sort så den blir på størrelse som en mellomting av slange og sylteagurk.

Aronia bærene begynner å modnes – her er det bare og høste det er kjempe mye bær. Det står en gardintrapp inne i gangene. Bærene modnes først i toppen.

Høstemelding uke 33 (15/8 - 22/8)

Potetene kan vi starte å høste nå, sorten heter Arielle og er en hvit potet med lysgult kjøtt. Høst hele rader og pass på å få med alle potetene under riset.

Rips og solbær som står oppe ved våningshuset, espalie får dere lov å høste! her er det hvite og røde rips.

Høstemeldingen står oppslått i åkeren, og husk høst bare der hvor det er satt opp skiltl

NY ÅKERVANDRING onsdag 21.8 fra kl. 18 -19 Tom Harald viser oss rundt i åkeren, han gir oss gode råd og tips om alle grønnsakene våre VELKOMMEN!

Høstemelding uke 32 (8/8 - 15/8)

Nytt denne uken er:
Mangold (bladbete) kan brukes som spinat og stilken som en asparges.
Salat, tror alle som har gått nedover jordet har lagt merke til den flotte salaten i grønn, røde og spraglete farger. Det er en plukksalat, slik at du kniper av bladene – ikke skjære hele hodet av.
Rips, er det ikke mye av så her er det litt førstemann til mølla…
Broccoli her må dere passe på slik at den ikke går opp i blomst, skjær av disse fine sprøe sideskuddene.
Hele høstemeldingen finner du på informasjonstavlen i åkeren.

Nå har ugresset fått et forsprang i noen av radene vi trenger lukehjelp. Ta kontakt med Tom Harald hvis du kan avse litt tid til luking. Så vil vi ha en grønn finger time på åkeren onsdag 14. august fra kl. 17.00 -
kl. 18.00 får vi gode høstetips av Tom Harald.

Lær salat-triks av Charls

Matgruppa arrangerer høstens første temamøte: Sånn blir salaten din bedre. Kokk, Århus egen matambassadør, Runar Charls Eidem, kommer for å vise hvordan du lager gode vinaigretter og dressinger til salaten av råvarer fra andelsgården.

Møtet er åpent for alle andelshavere.

Tidspunkt: Onsdag 28.august klokken 19.00, i «Låven» på Århus.

Påmelding:

Deltakeravgift er 50 kr, som betales på møtet.

Ta gjerne med egne salattriks, og vis eller fortell på møtet, etter at Charls er ferdig.

Vel møtte, god apetitt

Høstemelding uke 31 (1/8 - 8/8)

Nytt denne uken:
Sukkererter, høst disse sprøe gode sukkerertene. Nepene er klare til høsting. En og annen squash har dukket frem, du finner de nederst på jordet.
Savoykål og sommerkålen finner du nede på jordet, kålmøllen har forsynt seg godt og laget runde hull i bladene, men kålen er god selv om det er hull i bladene.
Solbær og bringebær, plukk – saft og sylt, eller bare kos deg med en skål av disse friske gode bærene.

Høstemelding uke 30 (25/7 - 1/8)

Nytt denne uken er:

Bringebær, Dill, Koriander, Knutekål
+en og annen: Broccoli (Tips:ta med litt av stilken med 2-4 blader, så blir det større sideskudd. Alt kan spises, like godt som bare knoppen)
Broccoli bør høstes så snart den er ferdig, før blomstene springer ut. Ser du noen som har kommet for langt ,bør de brekkes av så sideskuddene kan vokse.
Broccoli raab blomstrer, knapt noe mer å høste.

Stadig flere modne tomater!

Den kinesiske reddiken Shunkyo, du finner den i radene mellom sukkerertene.

Russisk grønnkål, plukk og wok eller varmebehandle denne supersunne grønnkålen. Solbærene modnes for hver dag som går, så kom å plukk. Mitzuna, denne milde japanske salaten med de flikete bladene. Nå har blomstringen på den kinesiske gressløken startet, høst blomsterknopp med stilk – bruk denne i salat eller wok. Blomsterknoppene og stengelen er virkelig en av delikatessene i Kina.

Høstemelding uke 29 (18/7 - 25/7)

Nytt denne uken er den kinesiske reddiken Shunkyo, du finner den i radene mellom sukkerertene.
Tomatene har begynt å modne, Vær så snill og vent med å plukk til de er modne! I starten er tomatene bare som smaksprøver 1 -2 pr. andel.
Russisk grønnkål, plukk og wok eller varmebehandle denne supersunne grønnkålen.

Solbærene har begynt å modne, det er muligheter å plukke bærene som er klare nå, hvis du for eksempel. skal lage gelè. Men her vil det øke på med modne bær de kommende uker.
Mitzuna, denne milde japanske salaten med de flikete bladene.
Nå har blomstringen på den kinesiske gressløken startet, høst blomsterknopp med stilk – bruk denne i salat eller wok. Blomsterknoppene og stengelen er virkelig en av delikatessene i Kina.

Høstemelding uke 28 (11/7 - 18/7)

Hvis dere vil høste hyllebærblomster så pass på nå, sesongen går mot slutten. Men benytt muligheten for å lage hyllebærblomst is – frityrstekte hyllebærblomster gå inn på bloggen til Charls: http://charls.no/ og la deg inspirere.
Mitzuna, reddiker, Broccoli Rabe (Rapini), karse og kinesisk gressløk.
Noen av våre tomater begynner å modnes, så gled dere til ukene fremover – vi har mange forskjellige sorter i år også.
Høstemelingen finner du også på innformasjonstavlen i åkeren

Høstemelding uke 27 (4/7 - 11/7)

Pass på hvis du ønsker å lage hyllebærblomst saft, blomstringen er nå på sitt beste.
Ellers så finner du reddiker, mitzuna, karse, brokkoli rab og kinagressløk nede i åkeren.
Oppskrift på hyllbærblomstsaft, et tips, når saften er ferdig, så tapp den over på egnet emballasje og frys den. Bruk isskje og skrap ut en klump som du har i et glass, fyll på med vann og du har en herlig drikk på varme sommerdager (for varmen kommer nå!)

Saft av hyllebærblomster
Ingredienser
Ca. 25 blomsterklaser
3 sitroner
1 1/2 liter vann
1 1/2-2 kg sukker
60 g sitronsyre
Tilberedning
Vask sitronene godt. Riv skallet på et rivjern og press ut saften.
Legg blomstene og sitronraspet lagvis i et stort kar.
Kok opp vannet, rør i sukkeret og rør om til de smelter. Bruk mer sukker hvis du vil bevare saften over vinteren.
Ta kjelen fra varmen og blad i sitronsyren. Hell den varme sukkerlaken over blomstene.
La saften stå og trekke i ca. 7 dager på et kjølig sted. Dekk krukken med plastfolie eller en tallerken. Rør i saften et par ganger om dagen.
Sil saften og fyll på rene, kalde flasker. Sett i kork. Saften bør oppbevares i kjøleskap.